In het gebied Groote Molenbeek – Mariapeel kampt men met urgente opgaven, zoals wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en stikstofdepositie in kwetsbare gebieden. Daar waar opgaven samenvallen, is het logisch en efficiënt om te kijken of deze ook op een integrale wijze aangepakt kunnen worden. De provincie Limburg en Waterschap Limburg werken voor dit gebied een programma uit waarin opgaven en doelen worden gestapeld. Het toepassen van ontwikkelpaden kan hier waardevol bij zijn.

Voor het traject rondom de Reusel heeft KLIMAP de krachten gebundeld met het project Boerderij van de Toekomst Zuid Oostelijk Zand (https://edepot.wur.nl/579738), waarin samen met boeren gewerkt wordt aan nieuwe toekomstbestendige bedrijfs- en verdienmodellen. Binnen deze samenwerking stond de vraag centraal: hoe nemen we het klimaat van de toekomst mee binnen (net nadenken over?) de boerderij van de toekomst?

In het gebied van Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen staat een grote transformatie voor de deur, gedreven door autonome, ruimtelijke en economische ontwikkelingen die doorslaggevend zijn voor de water- en klimaatopgaven. Er is sprake van belang, noodzaak en urgentie. Het onderzoek binnen KLIMAP loopt parallel aan dit gebiedsproces en ondersteunt het proces door het gedrag van het watersysteem in dit gebied te verkennen en onderbouwd richting te geven aan de klimaatbestendige inrichting van de omgeving.

Hier wordt later een beschrijving van de casus toegevoegd.

In deze casus is toegewerkt naar het beter voorstelbaar/inzichtelijk maken van de consequenties van ontwikkelpaden door toevoeging van de ruimtelijke dimensie (kaart / dan wel ‘ landschappelijke’ visualisaties), een aangescherpte ontwikkelpadenschets en een beslispunten analyse van de natuurdoelen. We hebben hierbij aangesloten bij de in 2021 opgestarte GGA Vitale Peel.

In deze casus was de centrale vraag hoe het gebied tussen de Veluwe en de rivier de IJssel meer zelfvoorzienend gemaakt kan worden ten aanzien van water. Binnen dit gebied vinden op verschillende schaalniveaus ook gebiedsprocessen plaats, waarbij aan lokale doelen en knelpunten in relatie tot grote maatschappelijke opgaven worden gewerkt. Opgaven hangen samen met wateroverlast, droogte, natuurschade, waterkwaliteit en stikstof. Welke maatregelen en/of landgebruiksveranderingen zijn mogelijk en nodig om het water- en bodemsysteem in te toekomst robuust en duurzaam in te richten?