Aanpak

Begin 2022 is – samen met de regionale partners – een plan van aanpak opgesteld. Middels interactieve opdrachten die aansluiten op de problematiek in GGA Vitale Peel, hebben we 4 fasen doorlopen:

  1. Terugkijken (stappen 1, 2 en 3 uit de routekaart in vogelvlucht)
  2. Veerkracht analyse van de verschillende beelden en definities
  3. Iteratieslag: ontwikkelpaden aanpassen en aanscherpen
  4. Wat is er voor nodig om de ontwikkelpaden te realiseren

Lessen en successen

Het concept ontwikkelpaden is (nog) niet ingeburgerd. Toepassing er van vraagt om (meer) tekst en uitleg aan de voorkant. Het roept ook vragen op. De kunst is om het eenvoudig / helder neer te zetten;

  • In principe werkt het (iig. bij een deel van de mensen) om het denken te prikkelen / op te rekken. Dit geldt echter niet voor iedereen in dezelfde mate. Er is wel verschil tussen:
    • Mensen die het niet / moeilijk meemaken. Voor wie het vrij abstract en conceptueel blijft en daarmee ‘ver van hun bed’
    • Mensen die het inspirerend / aansprekend vinden en die zich relatief eenvoudig mee laten nemen in dit denken.
  • De oefeningen helpen om het gesprek te voeren over welke maatregelen zouden moeten worden gestimuleerd in welke omstandigheden én op welke termijn bepaalde maatregelen zouden moeten worden afgeschaald. Ook het breder denken wordt gestimuleerd, waarbij ook benodigde beleidsregels, instrumenten en strategieën zijn besproken. Het is duidelijk dat een maatregel niet op 1 moment wordt geïmplementeerd, maar dat daar een uitvoeringsperiode voor nodig is (met voorbereiding en nazorg eraan toegevoegd).
  • De oefening en het gesprek over veerkracht heeft de deelnemers inzicht gegeven in het belang van het onderscheid naar zogenaamde systeemindicatoren en gebruiksindicatoren. Systeemindicatoren richten zich op de langetermijnontwikkelingen op een hoog schaalniveau. Gebruiksindicatoren zijn indicatoren die jaarlijks worden getoond en waarbij gedrag en effect op korte termiijn inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Een ander inzicht uit deze oefening over veerkracht is de aandacht die er moet zijn voor de zogenaamde langzame variabelen, zoals het naleveren ten aanzien van waterkwaliteit, microplastics, chemische stoffen, bodemleven, biodiversiteit. 
  • De oefening over het afwegen en implementeren van maatregelen heeft de volgende inzichten, successen en leerpunten opgeleverd:
    • Sterke punten van de PrAAT-tool zijn het in kaart kunnen brengen van doorlooptijden van een maatregel, de onderverdeling van de thema’s om de grootste hobbels en kansen te kunnen identificeren, een veilige omgeving bieden om de moeilijkste thema’s bespreekbaar te maken én in hele korte tijd een hele hoop informatie op tafel brengen, waardoor het juiste gesprek ontstaat. Het uiteindelijke getalletje is minder relevant.
    • Aandachtspunten die zijn genoemd zijn het gebruiken van ontwikkelpaden die meer onderscheidend van elkaar zijn, het aanscherpen van het juridische- en beleidskader in de PrAAT-tool (waardoor de interpretatie ervan éénduidiger wordt), het verrijken van de tool met een ruimte om juist het gesprek vast te leggen en te rapporteren en tot slot het aanscherpen van de vraagstelling in de tool, zodat de relatie met de praktijk sterker wordt. Limiteer de stapjes tot één scherpe vraag per keer.

Meer weten?

Informatie over de PrAAT-tool is hier te vinden.