Aanpak

In het proefgebied is in een aantal stappen toegewerkt naar mogelijke ontwikkelpaden of routes voor het gebied:

  1. Contextbepaling (routekaart; stap 1), waarin de beschikbare informatie en kennis op het gebied van het water- en bodemsysteem, landgebruik, sociaaleconomische aspecten, cultuur, beleid en politiek worden samengevat en een overzicht wordt gegeven van de beschikbare geohydrologische modellen en effectmodules.
  2. Bruikbaarheid bestaande informatie over trends en maatregelen (routekaart; stap 2-3). De bruikbaarheid van bestaande grootschalige en verkennende studies en scenarioanalyses op het gebied van autonome ontwikkelingen is verkend en maatregelen zijn geëvalueerd.
  3. Opstellen en analyseren gebiedsspecifieke scenario’s (routekaart; stap 2-3). Met een aantal stakeholders zijn vervolgens gebiedspecifieke autonome (exploratieve) scenario's opgesteld. Deze zijn gevisualiseerd en vervolgens via te ontwikkelen generieke beslisregels vertaald naar kaarten en modeldata om te kunnen toetsen op klimaatrobuustheid en aansluiting bij doelen en maatregelen van de BOVI (PM link).
  4. Opstellen van ontwikkelpaden of routes voor het gebied, rekening houdend met onzekerheden in de toekomst en toewerken naar keuzes voor de korte termijn in het licht van de zich onzeker ontvouwende toekomst.

Lessen en successen

  • Het is makkelijker wanneer alle facetten van modellering bij één organisatie liggen.
  • Het is goed om bij het uitdenken van maatregelen brede expertise in te zetten en om ook boven het regionale schaalniveau uit te stijgen om bijvoorbeeld implicaties op rijksniveau te kunnen beschouwen (naast hydrologen en ecologen bijvoorbeeld ook economen, experts in de waterketen)
  • Nieuwe inzichten verwerken in de Waterwijzer Landbouw; nu kun je bepaalde aspecten niet goed kwantificeren.
  • Wees alert op het gebruik van taal en begrippen. Eenduidige terminologie met elkaar gebruiken om verwarring te voorkomen.
  • Onzekerheid landbouwtransitie als ontwikkeling meenemen maakt het moeilijk om vanuit waterschap en provincie na te denken over concrete maatregelen --> moeilijk om uit het hier en nu te stappen en erg afhankelijk van beslissingen op andere schaalniveaus/door andere partijen.

Meer weten?

Er is van het totale traject dat doorlopen is een presentatie opgesteld, waarin de aanpak, resultaten, inzichten en leerpunten zijn opgenomen. Deze kan hier worden ingezien.

Verder zijn er enkele rapportages opgesteld met achtergrondinformatie over de doorlopen stappen (PM links):