De werkpakketten zijn de verschillende sporen binnen KLIMAP. Ontwikkelpaden, proeftuinen en toekomstverkenningen werken hand in hand. De pakketten hebben hun eigen focus maar vullen elkaar aan en wisselen informatie uit. De verschillende pakketten worden onder deze kop verder uitgelegd. 

Proefgebieden brengt het inhoudelijke en ruimtelijke gedeelte van KLIMAP bij elkaar. Dit onderdeel laat middels een interactieve kaart zien waar proefgebieden en locaties zich bevinden en welk thema gekoppeld is. Klimaatadaptatie speelt zich af in de praktijk en daarmee ook in de ruimte. De klikbare locaties verschaffen informatie over het thema, uitdagingen, en het gebied en haar gebruikers.

De producten die KLIMAP op zal leveren bestaan uit een menukaart met beschikbare en nieuwe kennis over de effectiviteit en haalbaarheid van maatregelen, procesbeschrijvingen en tools die helpen bij het doorlopen van de methodiek van Ontwikkelpaden. Als kapstok is een routekaart ontwikkeld die structuur geeft aan het gehele proces en die de verschillende KLIMAP-producten met elkaar verbindt. 

Uitgelicht

Begin mei is het KLIMAP-ontwikkelpadenspel maar liefst twee keer in één week gespeeld op zowel de kennis en Innovatiedag Water en Bodem (Ministerie Infrastructuur en Waterstaat), en de Young Talent day (STOWA).

We zijn begonnen met het meten aan lokale meteorologie en hydrologie voor onderzoek aan gewasopbrengst van snijmais met ondergroei. KnowH2O heeft op 9 februari 2023 een set aan sensoren geplaatst in plots te De Glind waar het Louis Bolk Instituut onderzoek doet naar de opbrengst van snijmais met een (permanent) ondergewas.

Sinds een aantal jaren geleden, tijdens Programma Lumbricus, hebben we contact met onderzoekers en adviseurs uit Zwitserland te Soloturn en Basel over onze Klimaat Adaptieve Drainage (KAD). Recent heeft de Duitse BWK Bund der Umweltingenieure KnowH2O uitgenodigd voor een mondelinge presentatie, waarbij ook de Zwitsers aanwezig waren.