Stap 6 Leidende vraag 3Het bepalen van de rollen bij de implementatie van maatregelen is uiteraard afhankelijk van verantwoordelijkheden van de betrokken partijen. Echter met complexe opgaven zoals klimaatadaptatie is ‘grensontkennend samenwerken’ vaak een sleutel om daadwerkelijk tot implementatie te komen in plaats van op de eigen strepen blijven staan. Binnen KLIMAP is de rol verdeling in de implementatiefase niet in de cases uitgewerkt. Wel is tijdens een leersessie geëxperimenteerd met het starten vanuit capaciteiten die nodig zijn voor verandering en implementatie. Hierbij is met name geredeneerd vanuit de capaciteiten die nodig zijn om veranderingen te realiseren. Op basis van deze spiegel is het wel mogelijk om aan te geven welke partijen de benodigde capaciteiten bezitten en op basis daarvan ook een (schetsmatige) rolverdeling te maken PM-Link naar beknopt verslag van de leersessie. Let wel op dat dit niet tot een onderling naar elkaar wijzen leidt.

 

Het antwoord op deze vraag wordt binnenkort op de website geplaatst.

In de casus Noord-Limburg/Vitale Peel is de PRAAT-Tool toegepast om deze vraag met stakeholders te onderzoeken. Resultaten hiervan zijn  te vinden in de rapportage van casus Noord-Limburg. Een beschrijving van de tool, zoals gemaakt door de ACT studenten op basis van eerdere concepten uit Noord-Limburg, vind je hier.

Inspanning is ook een belangrijk thema ten aanzien van opschaling. Sommige nieuwe concepten of maatregelen zullen immers niet aansluiten op huidig beleid en werkwijze en dit vraagt vroegtijdig in het proces al aandacht. Vaak is mogelijk om een pilot uit te voeren, echter als er na gebleken succes opschaling moet plaats vinden, blijkt dit erg lastig te realiseren. Hierbij speelt de pilot paradox een rol. De paradox schuilt erin dat condities te behalen die nodig zijn om de pilot op zichzelf succesvol te laten zijn tegengesteld zijn aan de condities die nodig zijn om extern succes te behalen. Voor meer strategieën over opschaling zie Deltafact Opschaling.