De routekaart maakt het mogelijk om van grof naar fijn te werken. Dit betekent dat stappen van de routekaart vaker doorlopen kunnen worden. Blijf bijvoorbeeld niet hangen in het doorgronden van de context van een gebied, maar besteed ook vroeg in proces aandacht aan het delen van belangen, waarden en (toekomst)beelden. Maak dan al snel de stap naar het schetsen van ontwikkelpaden. Als gaandeweg blijkt dat belangrijke inzichten ontbreken, dan kunnen deze later concreter worden uitgezocht of doorgerekend. Eventuele nieuwe inzichten helpen vervolgens weer om de geschetste routes waar nodig bij te stellen.
Wat is klimap?
Als kapstok is binnen KLIMAP een routekaart ontwikkeld die structuur geeft aan het gehele proces van ontwikkelpaden en die de verschillende KLIMAP-producten met elkaar verbindt. De stappen uit de routekaart zijn kort beschreven, zodat de betrokkenen in regionale gebiedsprocessen zelf aan de slag kunnen met het toepassen van ontwikkelpaden in de praktijk!
De routekaart is echter geen blauwdruk die precies vertelt wat er moet gebeuren. Wat passend is hangt onder meer af van kenmerken van een gebied, het gevoel van urgentie bij betrokkenen en (beleids)afwegingen die tussen doelen worden gemaakt. De benadering van de routekaart is bovendien geen lineair proces: welk ‘instappunt’ wordt gekozen maakt niet precies uit, het belangrijkste is om een start te maken!