De tool is opgebouwd langs twee dimensies: inspanning en doorlooptijd.

We hebben gekozen voor het introduceren van de term inspanning omdat we naast een kwalitatief beeld van investeringskosten en transactiekosten ook inspanningen die nodig zijn voor veranderingen in beeld willen brengen. Het gaat hierbij om:

  • Maatschappelijke acceptatie (mate van te verwachten steun of hinder)
  • Neveneffecten (secundaire effecten op milieu en maatschappij)
  • Verhoudingen en instrumenten (grondeigendom, samenwerking en beleidsinstrumenten)
  • Investeringskosten (grondaankoop, vergunnings- en uitvoeringskosten)
  • Inpasbaarheid (mate van aanpassing van wet- en regelgeving, procedures en urgentiebesef)
  • Flexibiliteit (stuurbaarheid bij veranderende omstandigheden)

Doorlooptijd is de tweede dimensie van de tool, dit is belangrijk om ook in beeld te brengen hoeveel tijd het implementeren van (een pakket aan) maatregelen zal kosten. Hierbij gaat het zowel over voorbereidingstijd als uitvoeringstijd van de maatregel.

Binnen gebiedsprocessen kan de PrAAT-tool worden ingezet als een afwegingstool. De tool functioneert ook als een gespreksopener: het daagt uit tot het bespreken van de verschillende uitkomsten van de geteste maatregelen en van de verschillende visies tussen de gebruikers van de tool. Voorheen werden maatregelen vaak getoetst gebaseerd op ervaring, deze tool is daar een aanvulling op. Daarnaast kan de tool voor meerdere maatregelen ingevuld worden, waardoor het mogelijk is om verschillende klimaatadaptieve maatregelen met elkaar te vergelijken en om het gesprek te starten tussen verschillende stakeholders. Uiteindelijk kan het gebruik van ontwikkelpaden gebaat zijn bij deze tool, omdat er inzicht wordt gegeven in inspanning en doorlooptijd van de maatregelen die onderdeel zijn van de ontwikkelpaden.

Hier wordt de PrAAT-tool nader toegelicht. De PrAAT-tool en het achtergronddocument zijn op te vragen via het contactformulier.