Deze vragen kregen de acht deelnemers aan het KLIMAP ontwikkelpadenspel mee afgelopen woensdag 23 maart in Den Bosch. In tweetallen gingen ze met elkaar de strijd aan voor het beste advies, qua doelrealisatie én maatschappelijke acceptatie.

Sessie DenBosch1Erik van Slobbe, facilitator en mede-bedenker van het ontwikkelpadenspel legt uit waarom dit spel is ontwikkeld: “Gedurende de twee jaar dat de KLIMAP-werkgroep Ontwikkelpaden actief is groeide het besef hoe ingewikkeld het produceren van ontwikkelpaden voor gebiedsbeleid is. Het gaat niet alleen om een tool, of om een stuk inhoudelijk inzicht, maar ook om vaardigheid, om een nieuwe manier van denken. Om hier meer vat op te krijgen besloten wij een serious game te maken. Belangrijk element aan het spel is de reflectie door deelnemers waarom ze keuzen maken.”

Peter Ramakers, één van de deelnemers, blikt terug op een geslaagde middag: "Het spel is heel reëel vormgegeven en duidt goed wat er in de werkelijkheid moet gebeuren in de gehele transitie. Mooi dat je met dit spel inziet dat je op korte en lange termijn kunt anticiperen!"

Komende weken gaan we het spel nog enkele keren spelen binnen de KLIMAP community. De leerpunten uit voorgaande sessies worden direct meegenomen, waardoor ook het spel zich verder ontwikkelt en we maximaal kunnen leren in het toepassen van ontwikkelpaden!

Het spel is ontwikkeld door WUR-studente Cindy Prins, onder begeleiding van Erik van Slobbe en Bregje van der Bolt. Mocht je interesse hebben in haar afstudeerrapport op dit onderwerp, neem dan contact met ons op!